Категорије
Актуелно

FZO duguje Montefarmu preko 20 miliona

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić kazao je da još ne može konačno utvrditi da li je dug te institucije 33 miliona ili još ima neobrađenih obaveza. Od te cifre, dugovanje Montefarmu je preko 20 miliona, dodao je on gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Šćekić je dodao i da nema mjesta za brigu jer zdravstveni sistem mora da se finansira i da će se sve obaveze u narednom periodu sanirati.

Šćekić je naglasio da veliki problem predstavlja dug koji je blizu 40 miliona eura.

“To je ono što je ustanovljeno trenutno. Još se ne može utvrditi da li je dug 33 miliona sa prispjelim obavezama ili još ima neobrađenih obaveza. Uglavnom, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kazao je Šćekić.

On je kazao da bi volio da dug mnogo manji.

“Jer nama je cilj da kvalitetno i normalno funkcionišemo, a ne da predstavljamo stanje gorim nego što jeste. Nama je žao što je takvo stanje zatečeno, ali ima i onih stvari na kojima treba raditi i prema kojima se treba kontinuirano ponašati. Govorim o Ministarstvu zdravlja, finansija, Kliničkom centru kao najvećem potrošaču. Mnogo je iskušenja na koja treba odgovoriti”, kazao je Šćekić.

Istakao je da je rok kratak, ali značajan.

“Dovoljno da se vidi dug koji je prema Montefarmu za ljekove preko 20 miliona eura. To pokazuje jedan kontinuitet lošeg praćenja obaveza. Moram da napomenem da se samo za ljekove izdvaja blizu 40 odsto budžeta, to je nekih, već iz godine u godinu, 93 miliona. Dovoljno je reći da je za tri godine sa 60 miliona to izdvajanje poraslo za 30 miliona. To nijesu mala sredstva,a pitanje je za nas je da li smo kao građani dobili ono što toliko plaćamo”, kazao je Šćekić.

On je poručio da nema potrebe za brigom jer zdravstveni sistem mora da se finansira.

“Zdravstveni sistem će uvijek naći prostor i nova sredstva. Moramo shvatiti da je Ministarstvo finansija u lošem stanju, koje je zatečeno i ne možemo u ovom momentu planirati budžete onako kako i sami očekujemo, ali to ne znači da se u određenom periodu sve te obaveze sanirati”, kazao je on.

Istakao je da je u razgovoru sa ministrom finansija došao do dogovora da će sva sredstva koja su potrebna u narednom periodu obezbijediti kroz rebalans budžeta i određene dotacije.

“Sigurno za zdravstveni sistem neće faliti novca. Samo se sada moramo ponašati u skladu s mogućnostima i sredstvima u budžetu”, kazao je Šćekić.

Kada je riječ o iznosu duga, on smatra da će biti i veći, ali dodaje da je dovoljno da se obaveze servisiraju u hodu.

Crna Gora ima najkvalitetniju listu ljekova

Šćekić je istakao da je snabdjevenost ljekovima i medicinskim sredstvima na zadovoljavajućem nivou.

“Javne zdravstvene ustanove i građani imaju na raspolaganju ozbilju listu ljekova i moram reći da se sprovodi u kontinuitetu. Crna Gora u ovom momentu sigurno ima najkvalitetniju listu ljekova i građani imaju mogućnost da dobiju i besplazne ljekove i ljekove po niskoj cijeni”, kazao je Šćekić.

Naglasio je da je odgovornost i na ljekarima.

“Ljekari se moraju mnogo domaćinskije ponašati. Ne možemo dozvoliti da se prepisuju ljekovi koji nijesu na listi iako imaju iste vrijednosti, što nažalost jeste česta pojava”, kazao je Šćekić i dodao da će se uvesti kontrola i pozvao sve da se uozbilje kako bi se smanjilo bespotrebno trošenje.

Bolovanja koštala državu 400 hiljada eura više nego lani

Istakao je da će se kontrolisati i bolovanja, jer je u tom dijelu primijećena velika zloupotreba.

“Ljekari moraju biti odgovorni jer ako želimo da unaprijedimo njihove uslove rada moramo iskoristiti ta sredstva koja se odlivaju na nepravilan način”, kazao je direktor FZO.

U prehodnoj godini za bolovanja je potrošeno preko šest miliona eura.

“To znači da su bolovanja u odnosu na prethodnu godinu državu koštala 400.000 eura više“, zaključio je Šćekić.

Izvor: http://rtcg.me 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.