Категорије
СНП

Александар Дамјановић је казао да ће у складу са законском обавезом пореске власти провјерити све спорне продаје предузећа и уђела у њима у овом периоду а да ће то радити убудуће, како се не би дешавало да они који имају највише плаћају минималне пореске обавезе или их избјегавају

Uprava prihoda i carina će provjeriti prodaju „Bemaksa“ i utvrditi koji iznos poreza na kapitalnu dobit treba da se plati u skladu sa novim zakonskim rješenjima, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjem radnom doručku sa novinarima.

Dotadašnji zvanični vlasnik „Bemaksa“ prodao je stopostotni udio u toj firmi Ivanu Uboviću za 750 hiljada eura, iako je u zvaničnim bilansima kompanije vrijednost kapitala procjenjena na 142 miliona eura a neraspoređena dobit na 141 milion eura,

prenosi Vijesti.

Vlada je u decembru predložila izmjenu zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se predviđa mogućnost da Uprava prihoda i carina utvrđuje prodajnu vrijednost udijela u pravnom licu ako je prodajna vrijednost udjela u kuoprodajknom ugovoru niža od tržišne. Skupština je usvojila taj predlog kao i amandman kluba poslanika SNP-a o utvrđivanju javnog interesa da taj član važi retroaktivno od 1. januara 2018. godine.

Damjanović je kazao da će u skladu sa zakonskom obavezom poreske vlasti provjeriti sve sporne prodaje preduzeća i udjela u njima u ovom periodu a da će to raditi ubuduće, kako se ne bi dešavalo da oni koji imaju najviše plaćaju minimalne poreske obaveze ili ih izbjegavaju.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Ilije Vukčević je u obrazlaganju ove zakonske novine kazao da će fokus u narednim mjesecima biti na povećanju prihoda, i da je ovo jedno od zakonskih rješenja u tom cilju.

„Radiće se reprocjene vrijednosti udjela u preduzećima koja su prodata i tamo gdje postoji razlika utvrditi novi iznos poreske obaveze prodavcu“, kazao je Vukčević.

On je naveo da zakon ima povratno dejstvo u prethodnom periodu od pet godina

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.